צור קשר

צור קשר

checked

צחצוח שיניים לתינוקות וילדים – כל מה שרציתם לדעת

צחצוח שיניים לתינוק יכול להרגיש כמו משימה מרתיעה, אבל עם כמה טיפים קל להפוך את זמן הצחצוח לא רק לבריא ונכון יותר, אלא גם למהנה ומוצלח גם להורים וגם לילדים.



  • הקניית הרגלי צחצוח מבקיעת השן הראשונה
  • בחירת מברשת שיניים בעלת זיפים רכים
  • בחירת משחת שיניים תואמת גיל ולפי המלצות משרד הבריאות
  • עידוד צחצוח עצמאי תוך השגחה שלכם

צחצוח שיניים לתינוקות וילדים – כל מה שרציתם לדעת


צחצוח שיניים לתינוק יכול להרגיש כמו משימה מרתיעה, אבל עם כמה טיפים קל להפוך את זמן הצחצוח לא רק לבריא ונכון יותר, אלא גם למהנה ומוצלח גם להורים וגם לילדים. לפני שנעמיק בשאלות ותשובות לגבי צחצוח שיניים לילדים, הנה כמה הצעות כלליות לאופן שבו תוכלו לשמור על החיוך של הקטנים שלכם בריא:

התחילו מוקדם: חשוב להרגיל (את עצמכם ואת תינוקכם) לניקוי השיניים כשהן יוצאות. עוד לפני הופעת השן הראשונה, תוכלו להתחיל לנגב את החניכיים של תינוקכם עם מטליות ייעודיות, אצבעות סיליקון או מטלית לחה במים. 

בחירת מברשת שיניים: השתמשו במברשת קטנה בעלת "שערות" (או זיפים) רכות, המיועדת במיוחד לתינוקות. ככל שהם גדלים, ניתן לעבור למברשת גדולה יותר עם זיפים המיועדים במיוחד לילדים. 

בחירת משחת שיניים: תינוקות צריכים להשתמש במשחת שיניים הכוללת במרכיביה כמויות מוגדרות של חומרים שונים, כאשר יש לרכוש משחה ייעודית המכילה את כמות הפלואוריד המומלצת ע"י משרד הבריאות. כמו כן, יש צורך בכמות קטנה בלבד של משחה, במיוחד כשמדובר על צחצוח שיניים לתינוקות עד גיל שנתיים. 

צחצוח עצמאי: ברגע שהקואורדינציה והמיומנות של הילד מאפשרים להחזיק את מברשת השיניים, תנו לילד לנסות לצחצח בעצמו תוך שאתם משגיחים על הפעולה.

אז, מאיזה גיל צריך להתחיל צחצוח שיניים לתינוק שלכם, והאם מותר לבלוע את המשחה? לרגל השקת פירסטי+, משחת שיניים בתוספת פלואוריד המותאמת לפעוטות (3-24 חודשים), ביקשנו מרופאת השיניים לילדים, ד"ר שולמית דמצ'נקו, לענות על השאלות הכי נפוצות בנושא:  

שאלה: באיזה גיל מתחילים לצחצח? 
תשובה: חשוב מאוד להתחיל עם צחצוח שיניים לילדים החל מבקיעת השן הראשונה (גיל 6-8 חודשים בערך), עם מברשת ומשחה. רק באופן הזה הצחצוח יהיה יעיל והשיניים יתנקו, שכן זה לא אפקטיבי "לעבור" על השיניים עם האצבע או ללא משחה. 

שאלה: איך מצחצחים שיניים לתינוק? 
תשובה: יש לצחצח שיניים לתינוק בעדינות בעזרת מברשת רכה מאוד או אצבעון סיליקון. משרד הבריאות מנחה להשתמש במשחת שיניים שמכילה פלואוריד, שתורם לחיזוק השן. עד גיל שנתיים, יש להשתמש במהלך צחצוח שיניים לתינוקות במשחת שיניים בתוספת פלואוריד בריכוז של 1000ppm (כמו פירסטי+). בבחינת הכמויות, יש להשתמש בכמות השווה בגודלה לגרגר אורז. מגיל שנתיים עד שש, יש להשתמש בכמות המקבילה לגרגר אפונה. החל מגיל שש, יש לצחצח עם משחת שיניים בריכוז 1450ppm  פלואוריד. 

שאלה: מתי צריך לקחת את הפעוט לרופא שיניים לראשונה?
תשובה: ההמלצה היא לקבוע פגישה ראשונה עם רופא שיניים בין גיל שנה וחצי לשנתיים, מכמה סיבות. הראשונה, היא כדי להעניק לילד חוויה חיובית וטובה. בגיל כזה בדרך כלל אין הרבה בעיות בשיניים, אז הילד לא צריך טיפול משמעותי והוא גם זוכה לזיכרונות טובים מהביקור (שכן לא היה שום דבר לא נעים או כואב). כך, מתפתחת התניה חיובית לגבי הביקורים הבאים. בנוסף, בפגישה הראשונה הרופא מדריך על היגיינה אוראלית נאותה ונותן המלצות על מברשות ומשחות שיניים מתאימות. מעבר לכך, חשוב לעשות בדיקה כל חצי שנה כדי לא לפספס אפילו חור קטן בשן. 

שאלה: איך מעודדים ילד לירוק את המשחה?
תשובה: את רוב המשחות שמותאמות לילדים קטנים ניתן לבלוע ולכן, אין סיבה לדאוג שמא הילד לא יצליח לירוק. בנוסף, חשוב לזכור שהכמות שבה משתמשים עם ילדים עד גיל שנתיים היא קטנה מאד, בגודל גרגר אורז, וכך גם אם הילד בולע את המשחה, היא מכילה כמות קטנה יחסית של פלואוריד. אפשר לעודד את הפעוט לעשות זאת בעזרת מתן דוגמה עבור הילד שלכם – תראו לו איך אתם יורקים ועודדו אותו לחקות אתכם.  

שאלה: יש טיפ מנצח לגרום לילד להקפיד על צחצוח?
תשובה: אתם כהורים אחראים על עמידה בכללי צחצוח שיניים לתינוקות, ואם תתחילו לתרגל אותם מוקדם עם הילד ותהוו עבורו דוגמה – אין סיבה שהוא לא יקפיד על צחצוח. אני ממליצה לתת לילד בפגישתנו הראשונה "יומן צחצוח", שמעניק לו מוטיבציה לקבל מתנה בסוף החודש במידה והוא מילא את היומן ב-100%. 

שאלה: עד איזה גיל מצחצחים בליווי מבוגר? 
תשובה: לפי הנחיות ארגון הבריאות העולמי, ילד עד גיל 11 צריך לצחצח שיניים בהשגחת מבוגר. מומלץ שעד גיל 7 ההורה או אדם מבוגר יצחצח בעצמו את השיניים לילד, ולאחר מכן הילד יכול להתחיל לצחצח לבד אך בליווי ובהשגחה. אם הילד שלכם פיתח מיומנויות עצמאיות, צחצוח שיניים לילדים הופך קל יותר כבר בגילאי 7 – 11. 

שאלה: למה צריך בכלל לצחצח ולטפל בשיניים שנופלות אחר כך? 
תשובה: כבר בלידה, נמצאים בפיו של הילד נבטים של סט שיניים כמעט מלא. אם יהיו בעיות בשיניים נשירות (חלביות שנופלות), יכול להיווצר מצב שישפיע גם על השיניים הקבועות וגם על המצב הבריאותי הכללי של הילד. לכן, חשוב מאוד להקפיד על היגיינה אוראלית, ולבוא לביקורת אצל רופא השיניים כל חצי שנה.

שאלה: איך למנוע עששת בקרב פעוטות?
תשובה: לא פעם הורים מגלים שהשיניים רק צמחו והן כבר רקובות, מה שעשוי במקרים רבים להעיד על "עששת הבקבוק". עששת הילדות המוקדמת (ECC) היא מחלה כרונית אשר מופיעה בשכיחות של 15% בקרב ילדים מתחת לגיל 3. על מנת להקטין את הסיכויים להתפתחות מחלה זו, מומלץ, אם אפשרי, להקפיד על הנקה.

שאלה: מהי תדירות הצחצוח המומלצת?
תשובה: תדירות צחצוח השיניים המומלצת אצל ילדים היא פעמיים ביום, כאשר הפעם החשובה ביותר היא זו שלפני השינה. 

לסיכום, כמה מילים על הקפדת צחצוח שיניים לילדים:

כהורים, כנראה שאף אחד לא צריך לספר לכם על ריבוי המשימות בלוחות הזמנים שלכם. למרות שלימוד צחצוח השיניים עשוי לפעמים להרגיש ממש כמו מלחמת "ראש בראש" עם ילדכם, חשוב בכל זאת להקפיד על כללים ברורים של צחצוח שיניים לתינוקות וילדים. בסופו של דבר, אתם רוצים שילדיכם יגדלו בריאים ומאושרים, ואחד הצעדים החשובים ביותר להשגת בריאותם הוא ללמד אותם הרגלי היגיינת שיניים נכונים. 
אף פעם לא מוקדם מדי להתחיל ללמד את הקטנים שלכם את החשיבות של צחצוח שיניים, אבל כן חשוב להקפיד על צחצוח שיניים לפי הוראות רופאת המשפחה או רופאת השיניים. באופן כללי, תינוקות יכולים להתחיל להצמיח שיניים כבר בגיל 4 - 8 חודשים, וחשוב להרגיל אותם למשהו רך בפה כבר בגילאים מוקדמים אלו. בכל מקרה בו אתם מתקשים לצחצח שיניים לתינוק, אל ייאוש, דעו כי זו משימה שבפעמים רבות ההורים צריכים ללמוד בעצמם. עם הזמן, אני מבטיחה שהיכולות שלכם ישתפרו וכן של ילדיכם.

עבור לתוכן העמוד